Na drugim spotkaniu z p. dietetyk Beatą Czerską, w dniu 15 lipca 2020 r. seniorzy zapoznali się z tematem „Niedobory żywieniowe w diecie seniora”. Przyczyn takich niedoborów składników odżywczych w diecie może być wiele. Najbardziej powszechnymi są: nieprawidłowe żywienie, sytuacja ekonomiczna, schorzenia współistniejące oraz przyjmowane leki. Najbardziej typowe niedobory witamin u osób starszych dotyczą witaminy A, C, E, B6, B12 oraz kwasu foliowego. Coraz większym problemem staje się także niedobór witaminy D, który może powodować osteoporozę, cukrzycę, choroby autoimmunologiczne czy zaburzenia metaboliczne. U osób po 65 roku życia ze względu na obniżoną syntezę skórną oraz udowodnione działanie zapobiegające złamaniom i upadkom zaleca się suplementację witaminy D przez cały rok. Typowy jest także niedobór wapnia. Powodem tego może być niedostateczne spożycie pokarmów bogatych w wapń, zmniejszone wchłanianie w przewodzie pokarmowym czy też składniki żywnościowe ograniczające jego wchłanianie. Aby zapobiec niedoborom składników odżywczych, dieta osób starszych powinna być urozmaicona, bogata w warzywa i owoce.
Jesteś tutaj: