PODPROGRAM 2020– efekty

Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Gniewoszowie z terenu województwa mazowieckiego przy współpracy z Bankiem Żywności w Radomiu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2020 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2020 – wrzesień 2021.

  1. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
    • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe, mus jabłkowy);
    • skrobiowe (makaron jajeczny świderki, płatki owsiane, ryż biały, kasza jęczmienna, herbatniki maślane, kawa rozpuszczalna zbożowa),
    • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
    • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
    • cukier (cukier biały, miód nektarowy wielokwiatowy),
    • tłuszcze (olej rzepakowy),
    • dania gotowe (fasolka po bretońsku).
  2. Pomoc żywnościowa trafiła do 630 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa mazowieckiego.
  3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
    • 28,57364 ton żywności;
    • 2672 paczek żywnościowych;
    • 0 posiłków;
  4. W ramach Podprogramu 2020 dla 15 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 5 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
    • Ekonomiczne – 1 spotkanie dla  15 uczestników
    • Żywieniowo – dietetyczne 1 spotkanie dla 15 uczestników
    • Kulinarne – 1 spotkanie dla 15 uczestników
    • Niemarnowanie żywności – 1 spotkanie dla 15 uczestników
    • warsztaty w formie wydawniczej – dla 25 osób