Przestrzegaj następujących zasad aby chronić gospodarstwo przed zawleczeniem wirusa
- Kupuj świnie wyłącznie ze znanego źródła.
- Świnie wprowadzane do gospodarstwa muszą być zaopatrzone w świadectwo zdrowia.
- Utrzymuj świnie bez możliwości kontaktu z dzikami.
- Zabezpiecz pasze i ściółkę przed dostępem zwierząt wolnożyjących.
- Wyłóż maty dezynfekcyjne przed wjazdem/wyjazdem z gospodarstwa i przed wejściami do budynków inwentarskich.
- Nie karm świń odpadkami kuchennymi.
- Ogranicz do minimum ilość osób mających kontakt ze zwierzętami.
- Do pracy ze zwierzętami stosuj oddzielny strój i pozostaw go w chlewni.
- Codziennie obserwuj stan zdrowia świń.
Nie obawiaj się informować o wszelkich niepokojących objawach, jakie wystąpią w twoim stadzie.
Pamiętaj: W przypadku stwierdzenia afrykańskiego pomoru świń i konieczności likwidacji stada, za każde zabite zwierzę przysługuje odszkodowanie w wysokości 100% wartości rynkowej.
Objawy mogące wskazywać na wystąpienie ASF
- wzrost wewnętrznej ciepłoty ciała do 41 – 42°C. – brak poprawy przy leczeniu antybiotykami;
- UWAGA! gorączkujące świnie mogą mieć zachowany apetyt;
- sinica skóry uszu, brzucha i boków ciała
- wybroczyny w skórze;
- duszność, pienisty i niejednokrotnie krwisty wypływ z nosa;
- zapalenie spojówek i wypływ z worka spojówkowego;
- biegunka, często z domieszką krwi, wymioty;
- zwiększone upadki.
Po zaobserwowaniu ww. objawów należy:
- niezwłocznie zawiadomić lekarza weterynarii – do czasu jego przybycia pozostawić zwierzęta w miejscu przebywania;
- nie wywozić z gospodarstwa zwierząt, zwłok zwierzęcych, produktów pochodzenia zwierzęcego, ściółki, paszy, sprzętu;
- zwłoki padłych zwierząt muszą być przekazane do zakładu utylizacyjnego -zabronione jest grzebanie padłych zwierząt czy wywożenie ich do lasu, gdyż może to spowodować niekontrolowane rozprzestrzenienie się epizootii.