Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa – Podprogram 2017- efekty

Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Gniewoszowie z terenu województwa mazowieckiego przy współpracy Bankiem Żywności w Radomiu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018.

Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

  •  warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
  •  skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  •  mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  •  mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
  •  cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  •  tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).

Pomoc żywnościowa trafiła do 705 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa mazowieckiego.

Wydaliśmy osobom potrzebującym:

  • 36,10305 ton żywności;
  • 3525 paczek żywnościowych;
  • 0 – posiłków;

W ramach Podprogramu 2017 dla 23 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 3 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:

  • Ekonomiczne – 1 spotkanie dla 23 uczestników
  • Żywieniowe – 1 spotkanie dla 23 uczestników
  • Kulinarne – 1 spotkanie dla 23 uczestników
  • Niemarnowanie żywności – 0 spotkań dla 0 uczestników